Početna TT-Program Osobni VIDEO Kolumne Uvjeti korištenja Sitemap
Početna » Kolumne » Duša i tijelo

Duša i tijelo

Jastvo koje to nikad nije bilo - potpuna anatomija uspavanog bića

Ovo je jedna od važnijih tema TT-Programa uz koju dobivam najviše pitanja i koja traži dodatna pojašnjenja. Upravo zbog toga, odlučio sam napisati ovaj članak, tako da svi zainteresirani mogu doći do dodatnih informacija.

U TT-Programu sam objasnio da moramo poznavati sebe, svoj um, lažni ego, svoje fizičko tijelo, svoje misaone procese, podsvijest, emocije, svoja energetska polja, kako bismo mogli pravilno djelovati i promijeniti one elemente koji otežavaju naš napredak i ne dozvoljavaju nam da ostvarimo svoje želje.

U lijevom i u desnom stupcu, pored ovog teksta, nalaze se izjave koje vrijedi pročitati 1000 puta. Ali, ni to neće biti dovoljno, ako ne poznajete anatomiju uspavanog bića, ako ne poznajete razliku između duše i tijela i ako ne poznajete osobine duše i elemente od kojih se sastoji tijelo svakog živog bića.

Svjesnost je znak prisutnosti duše u nekom tijelu

Duhovna duša je aktivni element koji se razlikuje od materijalne energije i nije sačinjena od materije. Zanimljiv opis duše našao sam u Bhagavad-giti koja je dio drevnog spisa Mahabharate. Evo kako Bhagavad-gita opisuje dušu:

'Trebaš znati da je ono što prožima cijelo tijelo neuništivo. Nitko ne može uništiti neuništivu dušu.' - 2.17.

'Kao što osoba oblači novu odjeću, ostavljajući staru, duša prihvaća nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna.' - 2.22.

'Nikakvo oružje ne može sasjeći dušu. Vatra je ne može spaliti, voda smočiti, ni vjetar isušiti.' - 2.23

'Ta osobna duša ne može se slomiti, rastopiti, spaliti ili isušiti. Vječna je, svuda prisutna, nepromjenjiva, nepokretna i vječno ista.' - 2.24

'Neki gledaju na dušu kao na nešto zadivljujuće, neki je opisuju kao nešto zadivljujuće, a neki slušaju o njoj kao o nečem zadivljujućem, dok je neki čak ni nakon što su čuli o njoj nikako ne mogu shvatiti.' - 2.29.

Ono što bismo mi trebali razumjeti je to da smo mi duša. To je naše pravo Jastvo. Kad kažem 'Ja sam' to je svjesnost o sebi i svom postojanju. Ta svjesnost o sebi je uvijek prisutna, nepromjenjiva i postojana. Ta svjesnost simptom prisutnosti duše - ja sam duša. Tijelo se može mijenjati, ali duša ostaje uvijek ista. Svjesnost o sebi je uvijek ista, bez obzira na tijelo koje se stalno mijenja. U Bhagavad-giti postoji jedan stih koji govori upravo o tome:

'Kao što utjelovljena duša u ovom tijelu prolazi kroz dječaštvo, mladost i starost, tako u trenutku smrti prelazi u drugo tijelo. Razboritu osobu ne zbunjuje takva promjena.' - 2.13.

Već sam spomenuo da je duša aktivni princip u tijelu. Sve dok je duša prisutna u tijelu, tijelo raste, razvija se, kreće se... Kažemo da je živo... Čim duša napusti tijelo, ono ostaje bez životne sile, mrtvo, nepokretno i prepušteno raspadanju. To je činjenica koja nema veze s nikakvom vjerom ili religijom.

Ako nije materija, što je onda duša?

Mnogima je vrlo teško shvatiti dušu, relacije među dušama i cjelinu koju čine sve duše zajedno. Zapravo, individualne duše živih bića nikada nisu i ne mogu biti odvojene od cjeline koja je sveprožimajuća energija svjesna sebe i koju u svim religijama nazivaju Bog. Ateističkim znanstvenicima su poznate ove činjenice koje su dokazane kroz brojne eksperimente koje su proveli kvantni fizičari. Iako ne mogu pronaći odgovarajući naziv za ovu cjelinu, ne usuđuju se koristiti riječ Bog iz straha da ne budu proglašeni religioznim pseudo-znanstvenicima.

Nekako je opće prihvaćeno pravilo da Boga smiju istraživati samo religije, a da se ozbiljna znanost time ne smije baviti, jer Bog zapravo ne postoji. Znanost će napraviti veliki iskorak kad prihvati činjenicu da zapravo osim Boga ništa ne postoji. Prije toga, treba odbaciti sve opise i definicije Boga kojeg su dale razne religije i prihvatiti smo znanstvene činjenice o Svemu Što Postoji.

Vječnost (neuništivost) je jedna od osobina svake duše pojedinačno i kolektivno. Druge dvije osobine su da je puna znanja (sve zna) i da je uvijek ispunjena srećom i zadovoljstvom, nedirnuta materijalnim problemima. Duša, um i tijelo zajedno, to smo mi, ljudska bića. To je naša ljudska priroda.

Naši problemi počinju kad se, pogrešno, poistovjetimo samo s tijelom, kad mislimo da smo samo ovo tijelo

To je, zapravo, Lažni Ego, lažno Jastvo. To je najsuptilniji materijalni element koji se poput kirurške rukavice 'prilijepi' uz dušu, čim dođemo u materijalni svijet. Da, postoji i duhovni svijet u kome ne postoji ni materija ni materijalni zakoni, ali to nije tema ovog članka. Ostali suptilni materijalni elementi su inteligencija i um koji je niži i podređen je inteligenciji. Ova tri elementa, skupa s dušom, čine suptilno materijalno tijelo.


Grubo materijalno tijelo sastoji se od 5 materijalnih elemenata, od najfinijeg do najgrubljeg. To su:

  1. Eter (prostor)

  2. Zrak (8 vrsta)

  3. Vatra (toplina, energija)

  4. Voda (krv, sluz, urin, slina, limfa, sjeme)

  5. Zemlja (kosti, mišići, koža, nokti, kosa, dlake...)

Netko može reći da je ovo primitivno razumijevanje materije i da danas poznajemo daleko veći broj kemijskih elemenata. I to je točno - ako želite biti kemičar i miješanjem tih elemenata proizvoditi kojekakve spojeve. Inače je zbunjujuće i odvlači pažnju od metafizičke suštine, a to je da se naše tijelo sastoji od krutih elemenata, tekućih elemenata, plinovitih elemenata, raznih oblika energije i ukupnog prostora koji tijelo zauzima.

Medicinska znanost i liječnici se, također, neće zadovoljiti ovakvom podjelom. Njih više zanimaju unutarnji organi, biokemijski procesi i mnogi drugi detalji. To je njihov posao. Nama je najvažnije razlikovati Jastvo (dušu) od tijela i znati kako pojedini suptilni elementi djeluju, pogotovo na energetskoj razini.

Tu postoje tri glavna energetska polja koja sačinjavaju naše takozvano niže trojstvo:

  • Mentalno energetsko polje

  • Emocionalno energetsko polje

  • Fizičko energetsko polje

Nije teško pogoditi da fizičko energetsko polje obuhvaća pet grubih elemenata. Mentalno energetsko polje obuhvaća um, inteligenciju i lažni ego, dok emocionalno energetsko polje zahvaća sve elemente i proizlazi iz duše. Osjećaji su jezik duše. Kad se dobro osjećamo duša kaže: 'To sam Ja'. Riječi su jezik uma, a djela su jezik tijela.

Kao što je grubo materijalno tijelo sastavljeno od mješavine 5 elemanata, tako je i suptilno tijelo mješavina 3 suptilna elementa i nije moguće izdvojiti neki od elemenata, a da tijelo i dalje normalno djeluje. Ali, moguće je odvojiti suptilno tijelo, od grubog materijalnog tijela. Razdvajanje može biti privremeno, kao kod astralnih projekcija i izvan tjelesnih iskustava, kad su ova dva tijela povezana samo tankom 'srebrnom' niti, ili trajno, što se događa u trenutku takozvane smrti. Tada grubo materijalno tijelo ostaje bez 'života' i raspada se.

Ali, to nije smrt za osobu, za živo biće, koje nastavlja svoje postojanje u suptilnom tijelu i doživljava pravo 'olakšanje' kad se riješi težine i bolova koje proizvodi grubo materijalno tijelo. Vidimo, dakle, da su suptilni elementi trajniji i moćniji od grubih elemenata. Upravo zato, zaslužuju da ih bolje upoznamo.

Već smo spomenuli lažni ego koji je najsuptilniji element zahvaljujući kojem se poistovjećujemo s tijelom. Zbog utjecaja lažnog ega netko vjeruje da je čovjek, da je bijelac, da je ove ili one nacije, da je ove ili one vjere. Netko drugi, pod utjecajem lažnog ega, vjeruje da je pas i zato trčkara unaokolo i mokrenjem označava 'svoj teritorij'.

Kako se oblikuje lažni ego?

Sjećate se priče o orlu koji je vjerovao da je kokoš? Kako je došao do tog vjerovanja? Kako je formirao svoj lažni ego kokoši? Drugi su mu to rekli. Isto se i nama dogodilo. U trenutku rođenja naš lažni ego nije bio potpuno formiran. Nismo znali tko smo, što smo ni gdje smo? Sve su nas to naučili naši roditelji, odnosno osobe s kojima smo odrastali. Oni su formirali značajni dio našeg lažnog ega. Sve do sedme ili osme godine upijali smo sve, kao spužva. Svašta su nam govorili i sve smo vjerovali. Tako je nastao naš lažni ego i naš sustav vjerovanja.

To je naš operativni sustav i sva ostala vjerovanja, misli, osjećaji, želje, moraju biti u skladu s njim. Na žalost, taj operativni sustav, zna biti vrlo ograničavajući i to je ono što nam ne dozvoljava da ostvarimo svoje snove, bez obzira na znanje, obrazovanje i druge kvalitete koje imamo.

Ako netko vjeruje da novac kvari ljude, da treba naporno raditi da bi se nešto zaradilo, da nema dovoljno za sve, da bogati ne mogu u raj i slične stvari, nikada neće steći bogatstvo i uvijek će jedva 'spajati kraj s krajem'. Može pročitati gomile knjiga o marketingu, prodaji, zarađivanju novca na razne načine, ali ništa neće postići sve dok ne promijeni svoj sustav vjerovanja, svoj lažni ego.

Da. To se može uraditi i to je dobra vijest. Na TT-Programu ćete, između ostalog, naučiti dvije kompatibilne stvari:

  1. Kako preuzeti svjesnu kontrolu nad svojim životom (lažnim egom)?

  2. Kako promijeniti lažni Ego tako da više ne postavlja nepotrebna ograničenja?

U tome će nam pomoći preostala dva suptilna elementa: um i inteligencija. Inteligencija je vrlo značajna. Ovdje ne govorim o kvocijentu inteligencije (IQ), nego o samoj inteligenciji kao materijalnom elementu. Inteligencija se očituje kroz sposobnost izražavanja slobodne volje. U svakom trenutku, možemo koristiti svoju slobodnu volju i izabrati što ćemo slijedeće uraditi. Kvalitet izbora ovisi o snazi i budnosti naše inteligencije.

Kod većine ljudi, inteligencija je uspavana i njihove reakcije su automatske. To je auto-pilot koji djeluje prema unaprijed utvrđenim obrascima koji su zapisani u njihovom sustavu vjerovanja.

Probuđena, svjesna osoba, ne dozvoljava aktiviranje auto-pilota, nego vlastitom inteligencijom i misaonim procesima, u kojima koristi um, analizira stanje ili događaj i djeluje na optimalan način. To je velika razlika u djelovanju i još veća u postignutim rezultatima.

Sve se to postiže jednostavnim vježbama koje lako možete naučiti u TT-Programu, ali prije toga morate svojom slobodnom voljom aktivirati vlastitu inteligenciju i odlučiti da želite preuzeti potpunu kontrolu nad svojim životom.

Ako to ne uradite, vaša inteligencija će i dalje spavati, a vašim životom će upravljati auto-pilot i um koji se stavio u službu pet materijalnih osjetila. Um će vas vrlo ekspertno uvjeriti da vas nitko ne voli, da vas svi samo iskorištavaju, da život nema nekog smisla, da ste tužni i usamljeni i da bi najbolje bilo da vas nema. Takav je um koji nije pod kontrolom inteligencije.

Srećom, inteligencija je jača od uma, a vi imate slobodnu volju izabrati ono što doista želite.

Adam Filić

KLIKNITE OVDJE I SAZNAJTE ŠTO VAM SVE NUDI TT-PROGRAM